Man­telzor­gers en Leefplezier, de update

Geplaatst op 29 september 2021

Tijdens een prachtige dag begin september waren de ambassadeurs van Leefplezier uitgenodigd op het mooie Landgoed Verhildersum in Leens in de provincie Groningen om kennis te maken met en te reflecteren op de mantelzorgmodule over Leefplezier.

Leontien Giezen en Egbert Bosma zijn de bedenkers van het concept ‘Leefplezier’. Dat dit niet voorbehouden is aan mensen zonder ziekte of andere misère is bij hen allang bekend. Dat het voor mensen met dementie of andere aandoeningen daarentegen moeilijk kan zijn om nog plezier in het leven te ervaren, is echter ook een gegeven. Om plezier in het leven te hebben en houden, heb je vaak anderen nodig als je ouder en kwetsbaarder wordt. Zorgprofessionals, maar zeker ook naasten.

Hartenroos ‘Ken de ander’

Egbert en Leontien ontwikkelden al diverse instrumenten die zorg- en welzijnsmedewerkers kunnen gebruiken om te inventariseren waaraan kwetsbare mensen Leefplezier ontlenen en hoe professionals hieraan kunnen bijdragen. Zulke instrumenten zijn bijvoorbeeld de Leefplezierboom, het Leefplezierplan, het Leefplezier-doeplan en de Hartenroos.
Speciaal voor de naasten bedachten ze nu ook een mantelzorgmodule, die draait om de Hartenroos, het boekje ‘Ken de ander’. Met behulp van deze tool kan de mantelzorger in kaart brengen wat zijn/haar naaste Leefplezier geeft op verschillende levensgebieden. Het is dus de mantelzorger die invult wat voor het Leefplezier van de ander belangrijk is (en niet de zorgprofessional).

Ambassadeurs geven feedback­­­­­­­

Om het gedachtegoed van Leefplezier verder te brengen, is er een ambassadeursnetwerk opgericht van mensen uit de zorg die dit concept een warm hart toedragen. Begin september kwamen de ambassadeurs van Leefplezier weer bijeen op het Landgoed Verhildersum in Leens om zich te verdiepen in de mantelzorg e-learningmodule en erop te reflecteren. De conceptversie van ‘Leefplezier voor de mantelzorger’ werd eerder al gepresenteerd op de site van Pleindoneren. Bezoekers van de site hebben hierop waardevolle feedback gegeven. Deze feedback, en die van de ambassadeurs, wordt gebruikt om de module aan te scherpen en te vervolmaken.

Studenten aan de slag met Leefplezier

Ook eerstejaars mbo- en hbo-studenten (verzorgende/medewerker maatschappelijke zorg, verpleegkunde en bachelor verpleegkunde) RVWO (zie kader) in de regio Leiden-Leiderdorp hebben inmiddels kennis kunnen maken met het thema Leefplezier. Een dagdeel hebben zij les gekregen over ‘Leefplezier’ in de breedste zin van het woord. Vervolgens zijn ze met leeropdrachten aan de slag gegaan en hebben ze in groepjes van twee, samen met bewoners van een verpleeghuis of cliënten in de thuiszorg, de Leefplezierboom en het Doeplan ingevuld.
Ook bespraken de studenten met mantelzorgers de specifieke mantelzorgmodule en de mantelzorg Hartenroos. Dit heeft mooie, zinvolle gesprekken en inzichten opgeleverd en bovendien extra informatie voor het zorgleefplan. De mantelzorgers waren aangenaam verrast door de aandacht die er ook voor hen was.
De volgende stap is dat de studenten binnen hun team een voordracht houden over hun bevindingen. Dat zullen ze natuurlijk doen aan de hand van de Leefplezier-materialen.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® verrijkt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. De praktijk-leerroute wordt uitgevoerd door zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief.)

Tekst: Mieke Hollander. Beeld bovenaan en beeld ambassadeursbijeenkomst (i.o.v.): Monique Spaltman (directeur landgoed). Beeld Doeplan: Mieke Hollander.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese