Kunst als uit­laatklep

Geplaatst op 13 mei 2019

Kunst kan eraan bijdragen dat mensen lekker in hun vel steken, óók als ze zich door bijvoorbeeld dementie minder makkelijk kunnen uitdrukken. Dat laat een kunst/schilderproject van zorgorganisatie ActiVite zien.

Als het moeilijker wordt om je in taal te uiten, bijvoorbeeld omdat je geheugen je in de steek laat door dementie, kun je je vaak nog prima op een kunstzinnige manier manifesteren. “De dementie heeft me nog niet helemaal te pakken. Ik ben zeker nog heel veel waard; ik kan gewoon iets moois maken”, zo beschrijft Petra van der Made, activiteitenbegeleider en beeldend kunstenaar, het gevoel dat mensen met dementie kunnen hebben als ze creatief bezig zijn.

Atelier

Petra werkt bij het Ontmoetingscentrum Dementie Noorderbrink van ActiVite. Iedere week neemt zij een aantal mensen met dementie mee naar haar eigen atelier, dat zich bevindt op loopafstand van het Ontmoetingscentrum, om daar met kunst aan de slag te gaan, in de meest brede zin van het woord. Over de bijzondere dingen die zij ziet gebeuren, vertelt ze in onderstaand filmpje:

Aansluiten bij wat betekenis heeft

Binnen het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs ligt veel nadruk op hoe je aansluit bij wat betekenis heeft voor bewoners en cliënten en hoe je kunt bijdragen aan hun welzijn. Dit filmpje maakt duidelijk dat deelname aan kunstzinnige activiteiten voor sommige cliënten een uitstekende manier kan zijn om het welbevinden te vergroten.

Tekst: Leontine van Dijk (ActiVite). Filmpje verkregen via ActiVite.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese