Ken­nismaken met Waarde-vol Onder­wijs®, van 11-16 maart

Geplaatst op 20 februari 2019

Bijzondere kennismaking met werken en leren in de ouderenzorg in de Week van Zorg en Welzijn

Drie zorgorganisaties uit Zuid-Holland, ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz, werken met mboRijnland en LOI Hogeschool samen aan een radicaal andere invulling van zorg- en welzijnsonderwijs onder de noemer Waarde-vol Onderwijs®. In de landelijke Week van Zorg en Welzijn van 11 tot en met 16 maart geven de zorgorganisaties extra voorlichting over werken en leren in de ouderenzorg. Zij gaan graag in gesprek met geïnteresseerden over de kansen die dit vernieuwende onderwijsproject biedt.

Aansluiten bij de hedendaagse praktijk

De ouderenzorg is aan het veranderen. Mensen wonen langer thuis en hebben meer en andere zorg nodig wanneer zij uiteindelijk in een verpleeghuis komen wonen. De ontwikkelingen op technisch gebied en de verschuiving naar zorg die steeds beter aansluit op de wensen van de bewoner, maken dat we iets anders zijn gaan vragen van zorgmedewerkers. Om studenten daar goed op voor te bereiden, is gekeken hoe het onderwijsaanbod beter kan aansluiten op de praktijk van nu.

Vernieuwend onderwijs

Mieke Hollander van Zorg4Effect is initiatiefnemer van Waarde-vol Onderwijs®: “Studenten leren over verpleegkunde, anatomie en pathologie, maar ook over welzijn, gastvrijheid, waarden en normen, zorgtechnologie en zorg-ICT. Bovendien leren zij vaardigheden als relaties leggen, bewoners ondersteunen bij hun zelfzorg en injecteren.” Waarde-vol Onderwijs® biedt praktijk-leertrajecten voor alle gangbare functies in de zorg, zowel op hbo- als mbo-niveau. Studenten sluiten hun opleiding af met een landelijk erkend diploma.

Enthousiaste studenten

In september 2018 startte de eerste groep van 51 enthousiaste studenten; in februari 2019 begon een tweede groep van 28 studenten. Niet alleen de inhoud van de opleiding, ook de vorm is ‘radicaal vernieuwend’. Hollander: “Zo leren studenten vooral in de praktijk, op de pilotafdelingen van de zorgorganisaties, waar schools leren en werkplekleren met elkaar worden verweven. Studenten van verschillende opleidingsniveaus krijgen dezelfde basis aangereikt, zodat ze elkaars deskundigheden leren kennen en waarderen. Pas daarna gaan hogere niveaus verbreden en verdiepen.” Bijzonder is ook, dat wordt uitgegaan van de individuele behoefte van een student aan bepaalde lesstof.

Kennismaken in de Week van Zorg en Welzijn

In de Week van Zorg en Welzijn vertellen de drie zorgorganisaties graag meer over hoe het is om bij een ouderenzorgorganisatie te werken en welke mogelijkheden er zijn. Zowel om te oriënteren op een baan in de zorg, als om je verder te ontwikkelen via onderwijs in deze sector. Ook geven zij voorlichting over Waarde-vol Onderwijs® en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Programma Week van Zorg en Welzijn

Dinsdag 12 maart :
ActiVite. Hoofdkantoor, Leiderdorp. Inloopavond over werken in de zorg 17.00-20.00 uur Topaz. Locatie Zuydtwijck, Leiden. Inloopavond over werken in de zorg 19.00 tot 21.00 uur

Donderdag 14 maart :
ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz: bezoek onze stand op het Banenfestival, Leiden 14.00 tot 19.30 uur ActiVite, ZORG.IK? Carrièrebeurs, provincie Noord-Holland hal, Haarlem.16.00 tot 20.30 uur

Zaterdag 16 maart:
DSV|verzorgd leven. Locatie Rustoord, Lisse. Open Dag,  11.00 tot 14.00 uur DSV|verzorgd leven. Locatie Duinrand, Katwijk. Open Dag 11.00 tot 14.00 uur

Kijk voor meer informatie en het complete programma op de website:
www.activite.nl www.dsv-verzorgdleven.nl www.topaz.nl
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese