Interesse voor Radicale ver­nieuwing uit China (blog)

Geplaatst op 11 oktober 2018

Afgelopen week was er al over te lezen via twitter, nu plaatste de projectleider Radicale vernieuwing bij zorgorganisatie Topaz ook een blog op ons sociaal platform over de interesse uit China voor de vernieuwingsbeweging.

Hele organisatie

Op Twitter was dit bericht te lezen:

Tweets Chineze interesse om hele organisatie te vernieuwen

‘Zhejiang meets Noordwijkerhout’

Zo luidt de titel van onderstaande blog die Eva van Zelm schreef.

Ouder worden… dat gaat overal op de wereld hetzelfde. Ouderdom komt met gebreken…

En toch gaat het ook overal ter wereld anders.

In Nederland kennen we de bejaardenhuizen van vroeger, en tegenwoordig de verpleeghuizen en allerlei andere woonzorgvormen.

In China is het traditie om voor je ouders te zorgen tot ze komen te overlijden. Thuis dus. Respect voor je ouders, en dus als ze ouder worden ook de zorg voor je ouders is, als ik het goed begrepen heb, één van de belangrijkste waarden in China.

Maar door de jarenlange 1-kind politiek in China, lukt het veel kinderen niet meer om voor hun ouders te zorgen. Ze kunnen de zorg niet delen met broers en zussen en moeten zelf werken. De vergrijzing en ontgroening is in China nog een veel groter probleem dan bij ons.

Daarom is men in China aan het nadenken over de vraag hoe ze zorg voor ouderen kunnen organiseren. Daarvoor komen ze in Nederland inspiratie opdoen.

Zo kwam het dat op 2 oktober een groep van 15 personen uit de regio Zhejiang naar Munnekeweij in Noordwijkerhout kwam om te kijken hoe wij de zorg voor ouderen organiseren.

Het is leuk om door hun ogen te kunnen kijken naar wat wij doen. Ze stellen veel vragen, uiteraard. Wat doen de vrijwilligers? Hoe organiseer je dat? Wat kost een verpleeghuis? Hoe oud moet je zijn om in een verpleeghuis te mogen wonen? Wie betaalt het? Mag je zelf weten hoe lang je blijft?

Ik begreep dat in Zhejiang geen verpleeghuizen bestaan. Ouderen wonen thuis of liggen in het ziekenhuis. En daar mogen ze maar een bepaalde tijd verblijven, dan moeten ze weer naar huis. Er bestaan wel enkele woonzorgvoorzieningen, maar dat moeten mensen helemaal zelf betalen. En dat is voor de meesten niet te doen.

We hebben ze Munnekeweij laten zien, ze hebben bewoners gesproken, ze hebben mee gegeten (schorseneren) en we hebben gesproken over de beweging radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties. Want het zou zonde zijn als bij het ontwikkelen van verpleeghuiszorg in China de mooie Chinese waarden ondergesneeuwd raken door systemen en managementlogica. We hebben ze op het hart gedrukt om bij alles wat ze doen steeds voor ogen te houden waar het om gaat en om wie het gaat.

En tussen de bedrijven door heeft Ingrid aangepapt met de leverancier van de Chinese Tena. Binnenkort ontvangen we een sample met Chinees incontinentiemateriaal. Ben benieuwd J

Reacties op de blog zijn van harte welkom, onder de blog op ons sociaal platform.

Meer weten

Topaz’ antwoorden tot nu toe op de vraag hoe je ruimte crëert voor relaties, wat ertoe doet voor bewoners, naasten en medewerkers – in de hele organisatie, zijn te lezen op hun deelnemerspagina op deze site.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese