Hoe werk eigenlijk zou moeten zijn | ‘Radicale ver­nieuwing laat zien dat er hoop is’

Geplaatst op 26 februari 2019

‘Energie aan het werk – het geheim van succesvolle professionals en organisaties’. Dat is de naam van de podcastshow van Arjen Banach. Een show met inspiratie voor professionals, motivatie voor je werk. Banach gaat langs inspirerende bedrijven die opvallen vanwege hun cultuur en energie en maakt podcasts van interviews met sprekers, denkers en organisaties op het gebied van hoe anders te werken.

Meer menselijk organiseren

Jaap Peters met titel podcast 'Over hoe werk eigenlijk zou moeten zijn'

Presentator Arjen Banach in een recente show: “In die categorie hebben we vandaag in Nederland toch wel een van de vooruitlopers op dat gebied en dat is Jaap Peters. Jaap Peters noemt zichzelf ook wel organisatieactivist en is in zijn werkzaamheden voortdurend bezig om te kijken: hoe kunnen we er nou voor zorgen dat we op een vooruitstrevende manier gaan organiseren, op een manier die meer menselijk is?”

In de podcast die ongeveer een uur duurt, vraagt de presentator op een gegeven moment (44:29 minuut) aan Jaap Peters: “Heb je voorbeelden van organisaties die op zo’n Rijnlandse manier georganiseerd zijn waarvan je zegt, ja dat zijn mooie dingen die inspireren mij als denker/spreker op dit gebied en daar zouden andere organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen ?”

‘Omslag die respect afdwingt’

Jaap Peters: “Waar ik de afgelopen jaren nauw betrokken bij ben geraakt, is de problematiek rondom de verpleeghuiszorg. Die zorg is op zich veranderd, van bejaardenhuizen met mensen die ouder waren maar nog zelfstandig konden zijn, naar zorg voor mensen die ook (al een lichte vorm van) dementie hebben en mensen die hun laatste maanden in een verpleeghuis doorbrengen. En daarbinnen zie je dat er ontzettend bezuinigd is aanvankelijk door Rutte 2.

Ik denk dat de omslag die daar gemaakt is, veel respect afdwingt. Dat is denk ik door Martin van Rijn goed aangepakt, mede ook omdat zijn eigen ouders in zo’n situatie kwamen. Daar heeft Hugo Borst, en mevrouw Gaemers een enorme impuls aan gegeven. Maar ook dat hoe dat is opgepakt en handen en voeten gegeven wordt – dat traject heet ook Radicale vernieuwing – dat stemt mij wel hoopvol dat je in een paar jaar iets wel omver kunt krijgen. En dat begrippen als kantelen waar Jan Rotmans het over heeft, als we er met zijn allen echt achter staan (en dat hebben we hier: de collectieve missie is: ‘zo gaan we niet met onze ouders om’). Dat vind ik wel mooie voorbeelden hoe we toch de tussentijd zeg maar, kunnen verkorten om de situatie beter te krijgen.”

Hoop

Arjan Banach: “Interessant inderdaad, dat laat zien dat er hoop is.” Peters: “Ik denk dat daar de juiste toon gezet is en de hele aanpak eromheen vind ik bewonderenswaardig.”

Luisteren

Onderaan dit artikel kun je de hele podcast beluisteren. Het levendige gesprek met allerlei praktijkvoorbeelden gaat onder meer over zelforganisatie, ‘leiding geven’ ten opzichte van ‘leidinggeven’, ‘disruptie’, de grootste inspiratiebron van Jaap Peters en chaos- en complexiteitstheorie. Ook geeft Jaap Peters een boekentip: ‘Het belang van moreel kapitaal in zorg en welzijn’ (Harry Kunneman, 60 pagina’s). “Daar staat in de kern wel in hoe je humane organisaties maakt. Het kan wel namelijk.”
En wat Peters nog graag zou willen leren …? Luister hier:

Jaap Peters en Radicale vernieuwing

Vanaf de start van de landelijke beweging is Jaap Peters bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg betrokken. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese