Geslaagd! Fees­telij­ke dip­loma-uit­reiking

Geplaatst op 11 maart 2020

Donderdag 5 maart 2020 was een mooie dag voor zes studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Zij behaalden hun diploma Helpende Zorg & Welzijn! Onder toeziend oog van collega’s, vrienden en bekenden genoten zij van de lof die hun werd toegezwaaid

De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in het restaurant van zorgorganisatie ActiVite in Leiderdorp en ging rond 15.30 uur van start. Marcel Kranenburg, docent bij mboRijnland, beet het spits af. Hij heette iedereen van harte welkom en vertelde hoe “onwijs gaaf” hij het vond om aan studenten RVWO het diploma uit te reiken.

Zorgen met het hart

Daarna hield Pieter de Jong, directeur intramurale dienstverlening bij ActiVite, een toespraak. Hij vertelde dat de visie achter RVWO past bij de visie van de drie zorgorganisaties die deze praktijk-leerroute uitvoeren: ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. “In de aard van de RVWO-opleiding zit de aandacht voor de bewoner ingebakken. Studenten nemen de tijd voor een gesprek, ze zien de persoon. Van onze teammanagers hoor ik dat jullie zeer gewaardeerd worden, omdat jullie zoveel hart hebben voor bewoners”, zo zei De Jong tegen de studenten. Verder benoemde hij nog dat studenten RVWO vooral in de praktijk worden opgeleid, waardoor er vanaf het begin veel verbinding is met de werkplek. En dat studenten van verschillende opleidingsniveaus van en met elkaar leren.

Vakvrouwen

Vervolgens nam Marcel Kranenburg het stokje weer over. Hij gaf aan dat het hem is opgevallen hoe betrokken deze studenten steeds waren. “Ze vroegen zich altijd af hoe het anders, beter en leuker zou kunnen voor een bewoner. Allemaal lieten ze steeds opnieuw zien dat ze veel oog hebben voor bewoners. Dat ontroerde soms wel een beetje. Jullie zijn fantastische vakvrouwen, die veel van hun vak houden.”
Marcel Kranenburg bedankte ook de werkbegeleiders en praktijkopleiders. Immers: het grootste deel van de RVWO-opleiding vindt plaats op de werkvloer.

Mooie woorden

Toen was het ten slotte tijd voor de diploma-uitreiking. Om de beurt werden Karin de Lange (ActiVite), Weronika Lysakowska (ActiVite), Nel van den Oever (DSV|verzorgd leven), Genesy Cavé (ActiVite) en Anneke van Werkhoven-van Leeuwen (Topaz) naar voren geroepen, waar Marcel Kranenburg ieder van hen persoonlijk toesprak. Na zijn mooie woorden ondertekende iedere student het eigen diploma. Ook kregen alle studenten het insigne Helpende Zorg & Welzijn opgespeld. En zij ontvingen allemaal een bos bloemen, een roos en een tasje met kleine attenties.
Jammer genoeg kon de zesde gediplomeerde, Linda van der Voort (DSV|verzorgd leven), niet bij de feestelijke diploma-overhandiging aanwezig zijn.

Terug- en vooruitkijken

Na afloop van de diploma-uitreiking praatten de studenten onder het genot van een hapje en drankje nog even na over hoe zij het opleidingstraject ervaren hebben en over wat hun toekomstplannen zijn. Nel van dan Oever vertelde dat zij al 31 jaar bij de facilitaire dienst van DSV|verzorgd leven had gewerkt toen ze begon aan de praktijk-leerroute RVWO. Ze vond dat een spannende, leuke uitdaging. Op het opleidingstraject kijkt ze positief terug: ze werd goed begeleid op het werk en op school. Of ze nog wil doorstuderen, weet ze nog niet zeker. Eerst maar eens een jaartje werken als Helpende!
Genesy Cavé, die voorheen onder meer werkzaam was in de horeca, vertelde dat zij had gemerkt dat ‘in de schoolbanken zitten’ niet echt bij haar past. Maar in de praktijk voelt zij zich als een vis in het water! Zij weet nu al dat zij graag wil doorleren voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg.
Ook Weronika Lysakowska wil op enig moment verder leren. Ze vertelt dat ze het soms best lastig vond dat de opleiding RVWO nog in ontwikkeling was, waardoor niet alles vooraf helemaal vaststond. Toch kijkt ze er zeker met een positief gevoel op terug.
Anneke van Werkhoven is blij met haar baan, vertelt ze in het filmpje hierna. Ze kijkt heel positief terug op haar opleiding en gaat elke dag met veel plezier naar haar werk!

Baangarantie

Met hun diploma en het insigne op zak kunnen de studenten aan de slag bij de zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. Studenten RVWO krijgen bij aanvang van hun studie namelijk een baangarantie.

Tweede groep

Dit was de tweede RVWO-groep die het landelijk erkende diploma Helpende Zorg & Welzijn in ontvangst nam. (De eerste diploma-uitreiking vond eind september 2019 plaats).

Meer weten over het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®?

Kijk dan op: www.waardevolonderwijs.nl, volg onze sociale media of meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Tekst en beeld: Femke van den Berg (Bureau Bisontekst) en Mieke Hollander (Zorg4Effect).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese