Eerste VIG-dip­loma’s Waarde-vol Onderwijs!

Geplaatst op 24 november 2020

29 oktober 2020 was een bijzondere dag voor twaalf studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Zij behaalden namelijk het diploma Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/Medewerker Maatschappelijke Zorg (VIG/MMZ). Lees hier hoe zij terugblikken op hun opleiding. En lees ook de felicitaties van Mieke Hollander, projectleider RVWO.

Op 29 oktober mochten Shanice Bek (ActiVite), Kim Bisschop (ActiVite), Heleen van Duijn (DSV|verzorgd leven), Inge Duivestein (ActiVite), Mimi el Hannay (ActiVite), Hakima Maskoul (DSV|verzorgd leven), Samantha Molenkamp, (DSV|verzorgd leven), Martina Schaap (ActiVite), Beau Spaans (DSV|verzorgd leven), Nina Versluis (ActiVite), Ilse Vingerling (ActiVite) en Sandra Zonderwijs (Topaz) hun diploma in ontvangst nemen. Zij waren de eerste VIG/MMZ-studenten die de praktijk-leerroute RVWO hebben doorlopen. Vanwege de coronamaatregelen was hun diploma-uitreiking sober – alleen de gediplomeerden en twee docenten waren erbij aanwezig – maar daarom niet minder waardevol!

TOESPRAAK VAN DE STUDENTEN

In een speech lieten de studenten aan Ada Hogendoorn en Astrid Molenaar (mbo-docenten en studieloopbaanbegeleiders RVWO) weten hoe ze terugkeken op hun opleiding.

“1 oktober 2018,  begin van onze opleiding… Wat een hoeveelheid trappen, iedereen stond te hijgen toen we boven waren. En dat is nog steeds zo, als we naar school moeten en al die trappen op moeten. Gelukkig vanaf nu niet meer voor ons.

RVWO -> Radicale Vernieuwing Waardevol Onderwijs®, waar staat dat ook alweer voor??

Radicaal
Radicaal: afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. 

Al deze omschrijvingen zijn wel van toepassing op onze opleiding … De eerste maand. Drastisch, met al die mindfulness-oefeningen. Grondig, ja we hebben elkaar toen wel goed leren kennen. Wie weet niet meer hoe onze docent Wendy haar bijnaam was (‘Warrige Wendy’)?
Groots opgezet, 51 leerlingen in totaal in de pilotgroep, in twee klassen verdeeld … Ingrijpend, zeker, voor iedereen die hier nu staat heeft deze opleiding op een manier een ingrijpende betekenis gehad, of het nu een vervolgopleiding betekende of iets heel nieuws.

Vernieuwend
Vernieuwend: grensverleggend, innoverend, revolutionair, zich steeds verbeterend.

Dat was het ook, zelfs zo dat we eigenlijk van tevoren niet precies wisten wat ons te wachten stond. Het betekende voor ons dat we op sommige vlakken van de opleiding soms in het diepe werden gegooid. Soms was dat moeilijk, soms kwamen we spartelend boven, andere keren zwommen we gelijk weg en liep het vloeiend. Zoeken, voor zowel Ada en Astrid als voor ons, de leerlingen. Jullie waren altijd onze reddingsvesten.

Waarde-vol
Waardevol: in dit geval heeft het geen geldelijke betekenis, maar een betekenis die dieper gaat. Het gevoel dat je krijgt als iets veel voor je betekent: een blij gezicht als je binnenkomt bij een cliënt, merken dat mensen het fijn vinden als je er bent.

Ook waardevol in de manier waarop we met elkaar omgaan. Natuurlijk zijn er af en toe momenten geweest tijdens deze twee jaar dat sommigen van ons zich afvroegen: hoe nu verder? Die momenten, die hadden Ada en Astrid ook! De communicatie verliep in het begin soms wat moeilijk, maar gelukkig was het wel zo dat we overal met elkaar over konden praten. Ging dat niet klassikaal, dan spraken we elkaar er buiten de les wel over. Waardevol, vooral voor de manier waarop we ons allemaal rijker voelen na deze twee jaar.

Onderwijs
Onderwijs: scholing, educatie, lering, les, onderricht, opvoeding, training, vorming.

Voor velen van ons was het nog niet zolang geleden dat ze van school afkwamen, voor anderen ietsjes langer … De lessen werden altijd goed voorbereid door Ada en Astrid, een ppt-presentatie, gesprekken, opdrachten maken, alles via de computer en internet, wat voor sommigen van ons ook weer een uitdaging was. De e-learning ‘Dat zal je leren’, Zorgpad  (wat later ZorgpadPro werd) Anatomie certificaten halen, medisch rekenen … enzovoort, enzovoort.
In het tweede jaar werden de groepen wat vaker gesplitst in een klas vol VIG-ers en een klas met aankomende verpleegkundigen.

Corona
Ja en toen kwam corona!!! Een hele verandering, niet meer bij elkaar in de klas, nu thuis via Teams. ‘t Was echt wennen voor ons allemaal. In je pyjama of joggingbroek achter de laptop … sommigen hebben dit vast wel gedaan. Vandaar dat de camera’s vaak uitstonden 😊.
Ook hier bleek toch weer het waardevolle gevoel, dat we dit met zijn allen deden en nog doen. Corona heeft voor velen van ons ook weer laten zien dat het niet altijd makkelijk is om door te gaan, altijd maar positief proberen te blijven in deze moeilijke
tijd …

Blijdschap
Al met al zijn wij met z’n allen heel erg blij dat we ons diploma vandaag hebben gekregen, soms waren er tranen, vaak met een glimlach, soms met veel stress, maar vooral met veel doorzettingsvermogen. Van onszelf en natuurlijk van Ada en Astrid, die we erg dankbaar zijn voor alle steun, porren in de rug, het voor ons opkomen, de interessante lessen. Jullie zijn er voor ons allemaal altijd geweest, tijdens de donderdaglessen, maar ook daarbuiten. Gelukkig zijn er voor jullie ook veel leuke momenten geweest deze jaren. Oma worden, voor Astrid niet de eerste keer, voor Ada wel. We willen jullie erg bedanken voor alles de afgelopen twee jaar. Applausje???

Namens alle aanwezige en afwezige VIG-ers.”

FELICITATIES VAN MIEKE HOLLANDER

Lees ook de felicitaties van Mieke Hollander, bedenker en projectleider van RVWO, aan de studenten. Zij kon deze niet persoonlijk uitspreken vanwege de coronamaatregelen, maar heeft ze via Ada en Astrid toch met de   kunnen delen.

“Het is alweer een aantal decennia geleden dat ik mijn speld en diploma heb gehaald. Maar ik kan het gevoel dat ik toen had, nog goed terughalen. Een feestelijke dag, waarop ouders, familie, patiënten en collega’s mij ’op het schild hesen’. Felicitaties en waardering vielen mij ten deel.
Ook voelde ik toen spanning; ik ging de eed afleggen! Iedereen in de zaal ging hierbij staan. De strekking van de eed of belofte doet echt een beroep op je als zorgprofessional: mijn beroep zou ik vanaf dat moment op een verantwoorde en betrouwbare wijze gaan uitoefenen. Iedereen luisterde en het was verder muisstil. Vervolgens werd de betekenis van het insigne – ‘de speld’ – uitgelegd. Ook dat was m.i. indrukwekkend. De speld was vol betekenis. Het is een prachtig insigne, groot, kleurig en met een rijke symboliek: de witte lelie verwijst naar barmhartigheid, het kruis naar de macht van Christus en de rank naar de hoop en het eeuwige leven. Ja, wel iets om bij stil te staan, toch?
Ik was na twee jaar hard werken en leren gediplomeerd ziekenverzorgende! Die diploma-uitreiking was het begin van een loopbaan in de gezondheidszorg. Sindsdien heb ik mijn werk altijd met veel plezier gedaan. En nog steeds, ook al is dat nu niet meer naast het bed.
Vervolgens volgde er nog een speld en later kwamen daar ook nog meer kleuren, stippen en streepjes op te staan. En weer kwamen er momenten van diplomeren. Echt herinneringen die ik koester.
Jullie gaan vandaag ook dat mooie moment van diplomeren beleven. In deze coronatijd een heel ander moment dan wat ik hierboven beschrijf. Menig collega, bewoner, familielid had dit moment met jullie willen delen. Echter, vanwege de corona is dat niet mogelijk.
Daarom hebben we een paar filmpjes voor jullie gemaakt. Want in gedachten zijn we er natuurlijk toch. Om stil te staan bij het plechtige moment, om mede trots te zijn op jullie doorzettingsvermogen, om met jullie te vieren dat het diploma gehaald is en tevens de start is van, naar ik hoop, een prachtige loopbaan in de zorg. Van achter mijn computer, van harte gefeliciteerd en geniet van deze bijzondere dag.”

OVER RVWO

Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese