Eerste resultaten Verpleeg(t)huis project gep­resen­teerd op ver­nieuwingscongres

Geplaatst op 5 juni 2018

Tijdens het vernieuwingscongres op 14 mei 2018, ruim een jaar na de start van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, werden er door de betrokkenen allerlei praktijkvoorbeelden gedeeld. Onderzoekers Linda Hoek en Hilde Verbeek van het Verpleeg(t)huis project presenteerden tijdens deze dag hun eerste resultaten van en ervaringen met dit onderzoeksproject.

Dagelijks leven verbeteren

De doelstelling van dit onderzoeksproject is het dagelijks leven van bewoners in het verpleeghuis te verbeteren, waarbij de eigen regie van de bewoner met dementie centraal staat. Het streven is dat de bewoner en naaste(n) de eigen leefstijl zo veel mogelijk voort kunnen zetten binnen het verpleeghuis.

Rol van familie en naasten is cruciaal

Omdat mensen met dementie vaak afhankelijk worden van de hulp van anderen, is het erg belangrijk om naar hun wensen en behoeften te luisteren, te kijken naar mogelijkheden en hen te benaderen als elk ander individueel persoon. De rol van familie en andere naasten is daarbij cruciaal. Binnen dit project willen we de rol en betrokkenheid van familie en andere naasten in de zorg vergroten, zodat zij een volwaardige partner in de zorg worden.

Het belang van een goede en gelijkwaardige samenwerking

Verpleeghuiszorg voor mensen met dementie is in veel instellingen vooral nog taakgericht. Nieuwe termen als ‘persoonsgerichte zorg’, ‘zorg op maat’ of ‘eigen regie’ worden tegenwoordig vaak gebruikt binnen de verpleeghuissetting. De praktijk, echter, laat zien dat men op de hoogte is van deze termen maar dat de uitvoering hiervan lastig blijkt. Zeker nu de verwachting is dat het aantal mensen met dementie in de toekomst fors zal toenemen en de zorg in verpleeghuizen complexer wordt doordat men langer thuis blijft wonen, moet verpleeghuiszorg anders worden georganiseerd om in de toekomst op een adequate manier te kunnen voorzien in de individuele behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Zowel de informele als formele zorgverleners spelen een belangrijke rol, waarbij een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorgverleners van essentieel belang is.

Voor het onderzoek is een periode van vier jaar gesteld, van 2015 tot 2019.

  • Bekijk de presentatie die zij hebben gehouden op 14 mei 2018 en lees meer over de perceptie van bewoners en naasten en de observatie van de onderzoekers;
  • Ga naar de projectpagina voor meer achtergrond over dit project en de contactgegevens van de onderzoekers;
  • Lees en bekijk hier het verslag van het vernieuwingscongres waarin veel praktijkvoorbeelden zijn gebundeld.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese