Een moment van bezinning

Geplaatst op 18 december 2019

Het tweede jaar van het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs ® (RVWO) loopt ten einde. Zo rond Kerstmis en oudjaar is het een goed gebruik stil te staan en terug te kijken. Alhoewel ‘stilstaan’ eigenlijk niet het goede woord is om dit project mee te omschrijven!

Door alle betrokken organisaties is er ook het afgelopen jaar weer hard gewerkt aan het uitwerken, fijnslijpen en implementeren van de pijlers van RVWO. Dat vraagt om: optimaal samenwerken, loslaten van gewoonten, uitdagingen aangaan en over je eigen schaduw stappen.

Hierbij is het belangrijk om steeds te bedenken dat RVWO geen doel op zich is. Het is allereerst een middel om medemensen met een hulpvraag en hun naasten centraal te stellen. Daartoe wordt het onderwijs verrijkt en maken studenten kennis met bijvoorbeeld HuidHonger en belevingstheater. Met ditzelfde doel voor ogen verzorgen velddeskundigen lessen en nodigen we ervaringsdeskundigen uit om hun ervaringen te delen in de Capita Selecta Spiegelbijeenkomsten.   

We willen het onderwijs waardevol en betekenisvol laten zijn voor de huidige en toekomstige helpenden, verzorgenden, medewerkers maatschappelijke zorg en verpleegkundigen. Dit doen we, door RVWO te ‘laden’ met begrippen als: zorgen met elkaar, betrokken zijn op elkaar, met oog voor de waarden en normen. Maar ook, door aandacht te hebben voor actuele ontwikkelingen op het gebied van zorgtechnologie en -ICT. We streven immers naar een eigentijdse invulling van het beroepsonderwijs. Nu en in de toekomst. 

Het is opmerkelijk én fantastisch om te zien dat mensen – ondanks de drukte van alledag – enthousiast de mouwen opstropen om RVWO verder te ontwikkelen. Waar dit goed gaat, levert dat steeds nieuw elan en nieuwe energie op. Er is al veel vooruitgang geboekt, hoewel we soms sneller willen en nog lang niet alles vlekkeloos verloopt. Daar moeten we ook eerlijk in zijn. De samenwerking tussen de partijen die RVWO vormgeven, schuurt hier en daar. Maar zonder schuren ook geen glans. Door de inzet van alle medewerkers laten we ‘duizend bloemen’ groeien en bloeien. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

We hopen het komende jaar weer voort te gaan op de ingeslagen weg en het onderwijs nóg meer te laten integreren met de praktijk. Wij wensen dat alle bewoners, cliënten en hun naasten de verrijking zullen ervaren. Veel dank voor de samenwerking en op naar 2020!

 Wij wensen u allen hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! 

Aart Eliens en Mieke Hollander

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese