E-zine: ‘Radicale ver­nieuwing een beg­rip’, van ambitie naar gedrag

Geplaatst op 28 september 2018
”Het begon als een droom, waar mensen aan wilden werken. Met de ambitie dat het een veenbrand zou worden. Dat lijkt inmiddels gelukt! ‘Radicale vernieuwing’ is steeds meer een begrip in het land aan het worden. Er wordt over gesproken en ook de minister ziet wat zich ontwikkelt. Ook de afgelopen maanden is er weer veel gerealiseerd.”

Zo opent het nieuwste E-zine over Radicale vernieuwing, dat net verschenen is. De papieren versie valt een deze dagen op de mat bij alle deelnemende zorginstelling en andere betrokkenen bij de landelijke vernieuwingsbeweging. Samen met het tijdschrift Zorg & Zeggenschap – platform voor waarde-volle zorg door cliëntenparticipatie – van LOC Zeggenschap in zorg (initiatiefnemer Radicale vernieuwing). Dit keer in het katern, dat je hieronder ook als e-zine door kunt bladeren, updates en voorbeelden uit de vernieuwingsbeweging.

Waar staan we nu?

De beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg begon met een droom. Mensen die droomden van zorg, waarin mensen en hun waarden centraal staan. Waar de systemen en regels mensen helpen. Waar de relatie tussen de mens die zorg nodig heeft, de naasten en de zorgverleners voluit tot haar recht komt. Anderhalf jaar verder is heel veel in gang gezet en bereikt. Maar het is niet altijd makkelijk, is te lezen in een van de artikelen.

Doorontwikkelen

Dat Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg steeds meer een beweging is geworden, waarin mensen elkaar helpen en inspireren, wordt in het E-zine uiteengezet. Het is ook nodig na te denken over vervolgstappen. Zodat we de droom van radicale vernieuwing op steeds meer plaatsen kunnen realiseren. Aansluitend bij wat mensen in hun lokale context nodig hebben. Ook als de subsidie ophoudt. Eind juni heeft een grote groep mensen daarover nagedacht en daar wordt verslag over gedaan.

Van ambitie naar gedrag

Er is dus veel gebeurd sinds de startbijeenkomst Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in februari 2017. Goed om hier even bij stil te staan. Daarom ook een artikel over wat Radicale vernieuwing helpt én wat het vraagt. Over enkele actuele vraagstukken, praktijkvoorbeelden en met een voorproefje van de komende maanden.

Extra dik

Omdat het een extra dik nummer is dit keer, om goed te kunnen overbrengen wat er speelt, verder ook aandacht voor:

  • Hoe de VWS-minister Radicale vernieuwing steunt
  • De in september verschenen special over hoe radicaal vernieuwende zorgorganisaties werken aan waarde-volle zorg en omgaan met regels
  • Maatschappelijke toetsing, omdat veel mensen in de zorg aanvoelen dat de huidige manier van meten en verantwoorden niet voldoet. Binnen de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg zoeken we naar manieren om de lokale gemeenschap weer een stem te geven.

Doorbladeren of downloaden

Hieronder is het E-zine digitaal door te bladeren. En hier kun je het downloaden.

Eerdere edities van het E-zine kun je hier vinden.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese