Dokteren met passie vanuit de relatie met de patiënt

Geplaatst op 30 november 2017

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, verhuisde onlangs naar een nieuw gebouw in Utrecht. De vereniging vierde de opening op 19 oktober 2017 met een symposium getiteld ‘Dokteren met passie vanuit de relatie met de patiënt’. Ruim 40 Verenso-leden en relaties luisterden naar de inspirerende voordrachten over hoe het maken van verbinding tussen de zorgprofessional en de patiënt bijdraagt aan betere zorg. LOC coördinator Marthijn Laterveer was een van de sprekers.

Per situatie bekijken

Marthijn Laterveer pleitte voor het vinden van verbinding tussen zorgverlener en cliënt. Met het project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’ mogen vier verpleeghuizen een werkvorm gaan organiseren vanuit de relatie tussen mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de zorgverleners. Met elkaar kijken zij welke afspraken en regels ze daarbij nodig hebben.

Dit alles met toestemming van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn. “De zorg is niet slecht, maar we moeten oppassen dat systemen en lijstjes niet centraler staan dan de aandacht voor mensen. Dit project sluit heel goed aan bij de doelstelling van ‘Waardigheid en Trots’, waarvan de kern immers de relatie tussen de medewerkers en cliënten is”, vertelde Marthijn Laterveer:

“Per situatie moet je kijken en afspreken wat acceptabel is. Laat je een bewoner buiten lopen omdat hij dat graag wil, met het risico dat de arts aansprakelijk wordt gesteld als er iets misgaat? Of ga je in gesprek met de naasten en met de inspectie om daar vooraf afspraken over te maken? Dat laatste is waarover de zorg gaat: in verbinding met de cliënt en diens naasten afspreken wat wenselijk is en wat niet.”

Meer aandacht voor naasten

Na de voordrachten ontstond een levendige discussie. Kernpunt bleek dat in de relatie tussen de patiënt en de zorgverlener de naaste van de patiënt niet mag ontbreken. Ook vonden de aanwezigen het belangrijk dat er in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde meer aandacht komt voor de relatie met de patiënt en diens naasten en voor de relatie met andere zorgverleners, behandelaars en managers binnen het team en de organisatie.

Verenso organiseert eind 2017 en in 2018 vervolgbijeenkomsten waarin verder gesproken zal worden over radicale zorgvernieuwing.

Meer weten

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese