Docenten RVWO bezoeken congres ‘Week van de Psychiat­rie’

Geplaatst op 8 april 2019

Onlangs bezochten Ada Hoogendoorn en Astrid Molenaar, mbo-docenten en studieloopbaanbegeleiders Radicale Vernieuwing Waarde-vol onderwijs® (RVWO), het afsluitende congres van de Week van de Psychiatrie in het UMC Utrecht. “We willen graag actuele kennis opdoen om de studenten RVWO zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.”

De landelijke werkgroep van de Week van de Psychiatrie (een initiatief van LOC) organiseerde op 29 maart een congres met als thema ‘Zichtbaar?’ Psychische problemen zijn in principe niet te zien. Wanneer ben je er wel open over en maak je ze zichtbaar? Daarover ging het tijdens dit congres. Ervaringsdeskundigen vertelden hun verhaal, kunstenaars van The Living Museum exposeerden en maakten kunst en deelnemers konden meedoen aan verschillende workshops en speeddates met ervaringsdeskundigen.

Ervaringsdeskundigen

Ada vertelt hoezeer Astrid en zijzelf getroffen waren door de openheid van de ervaringsdeskundigen. “Ik heb geproefd dat zij onderling verbinding zoeken om samen sterker te staan in de samenleving”, vertelt Ada. “Dat is nodig, want zij maakten duidelijk dat zij lang niet altijd op begrip kunnen rekenen, zelfs niet van zorg- en hulpverleners.”

Psychisch ziek zijn blijkt nog altijd een stigma, vertelt Ada. “Terwijl tijdens het congres toch ook duidelijk werd dat mensen met een psychiatrische problematiek vaak uitstekend kunnen functioneren, onder de juiste omstandigheden.”

Problematiek (h)erkennen

Het is wel belangrijk dat psychische problemen erkend en herkend worden door zorgmedewerkers, óók in de ouderenzorg, vinden Astrid en Ada. “Daarom is het essentieel om hier in de opleiding RVWO al volop aandacht aan te schenken. Het congres heeft ons hiervoor de nodige kennis aangereikt. De uitdaging is nu om de nieuwe inzichten te vertalen naar het RVWO-onderwijs. Graag willen we in dit onderwijs in elk geval ook ervaringsdeskundigen een rol geven.” (zie kader).

Meer informatie: www.weekvandepsychiatrie.nl

Onbegrepen gedrag
Het onderwijs van RVWO zal verrijkt worden met recente inzichten, richtlijnen en adviezen over ‘ouderenzorg en psychiatrie’.

“In de intra- en extramurale ouderenzorg worden zorg- en welzijnsmedewerkers regelmatig geconfronteerd met bewoners – c.q. cliënten – met onbegrepen gedrag”, stelt Mieke Hollander, projectleider RVWO. “Het is niet zelden ingewikkeld om hier op een goede en professionele manier mee om te gaan. Het observeren, signaleren en rapporteren is erg belangrijk om vast te kunnen stellen waar het gedrag vandaan komt. Regelmatig blijkt er een onderliggende psychiatrische component te spelen. Dit wordt inmiddels breed erkend.

Het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP), onderdeel van het Programma Ouderen van het Trimbos-instituut, heeft samen met de Nederlands Vereniging voor Psychiatrie vanaf 2015 een generieke module ontwikkeld om zorgprofessionals handvatten te bieden in deze complexe materie. Het onderwijs van RVWO zal worden verrijkt met deze inzichten, richtlijnen en adviezen. Bovendien hebben we inmiddels, naast ervaringsdeskundigen, ook velddeskundigen gevonden die hierbij een belangrijke rol willen en kunnen vervullen.”

Tekst: Mieke Hollander (Zorg4Effect) en Femke van den Berg (Bureau Bisontekst) 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese