Cliënten gezocht voor deelname experiment ‘Leven zoals je wilt’

Geplaatst op 12 december 2016

We berichtten al eerder over de samenwerking tussen een LOC-project en een project van twee zorgkantoren die beiden de verpleeghuiszorg radicaal willen vernieuwen. Het laatstgenoemde project, ‘Leven zoals je wilt’, is nu op zoek naar cliënten.

Fundamentele vraag

In drie regio’s in het land verdiepen cliënten die een Wlz-indicatie krijgen of net gekregen hebben, zich in het kader van dat project in een fundamentele vraag. Samen met cliëntvertegenwoordigers en zorgaanbieders onderzoeken zij: hoe kunnen we zonder belemmeringen volledige ondersteuning en zorg krijgen/organiseren zodat wij het leven kunnen leiden dat we willen? Zonder dat administratieve rompslomp toeneemt? De zorgkantoren Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid en betrokken zorgaanbieders maken dat vervolgens ook daadwerkelijk mogelijk. Ook als bestaande mogelijkheden niet lijken te voldoen.

Zorgkantoren Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid, initiatiefnemers van het project Leven zoals je wilt, zijn op zoek naar ouderen die net een Wlz-indicatie hebben of deze binnenkort krijgen en mee willen doen aan dit experiment. Kent u cliënten die daar baat bij zouden hebben? In de regio Amstelveen, Gooi- en Vechtstreek of Kennemerland? Zij kunnen zich aanmelden voor deelname.

Deelnemende zorginstellingen aan het project zijn op dit moment onder andere: Zonnehuisgroep Amstelland, Brentano, Amstelring, Sint Jacob, Reigershoeve, Zorgbalans, Hilverzorg en King Arthur Groep. Zij doen mee samen met leden van cliëntenraden, Zorgbelang(en) en de zorgkantoren. Het project breidt zich steeds verder uit over de regio’s. Het experiment Leven zoals je wilt start in drie regio’s; zo willen de initiatiefnemers op kleine schaal leren wat cliënten willen, hoe ze het beste kunnen ondersteunen en hoe ze persoonsvolgende bekostiging het beste kunnen organiseren.

Totale omslag verpleeghuiszorg

De zorgkantoren geven hierbij aan: “eventuele structurele (systeem)aanpassingen die noodzakelijk zijn pakken wij op. We laten gebaande paden los en zoeken naar nieuwe oplossingen. De kwaliteit van leven van ouderen centraal stellen, betekent een totale omslag in de verpleegzorg.” Is het experiment succesvol? Dan wordt via het project uiterlijk in 2018 aan méér cliënten die zorg geboden waarmee zij het leven kunnen leiden zoals zij willen.

Meedoen en aanmelden

  • Cliënten die willen meedoen aan dit experiment kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen met daarin hun situatie en wens naar levenzoalsjewilt@waardigheidentrots.nl.
  • De zorgkantoren nemen contact op en bespreken de wensen en de behoeften van de cliënt met de cliënt en zijn/haar naasten.
  • Een team van professionals brengt vervolgens een advies uit over de zorg en ondersteuning. Als de cliënt hiermee akkoord gaat, gaat de ondersteuning ook daadwerkelijk van start.
  • Er wordt regelmatig geëvalueerd of het goed gaat en of de gekozen oplossingen nog voldoen. Dit gaat ook door na afloop van het experiment.
  • Meer informatie over het experiment kunt u vinden op www.waardigheidentrots.nl/levenzoalsjewilt of neem contact op via levenzoalsjewilt@waardigheidentrots.nl
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese