Broedplaats ouderen­zorg: samen weet je meer

Geplaatst op 28 maart 2018

PGGM&CO en LOC Zeggenschap in zorg (initiatiefnemer van de Radicale vernieuwingsbeweging) gaan samenwerken om oplossingen te vinden voor vraagstukken in de zorg. PGGM&CO is de ledencoöperatie van de pensioenuitvoerder in zorg en welzijn die ruim 700.000 leden telt. De online communities van PGGM&CO zijn dé plek voor werknemers uit de sector zorg en welzijn om hun stem te laten horen en met elkaar in contact te staan.

Een plek om met en van elkaar te leren

Uit contact met de leden die werkzaam zijn in de ouderenzorg bleek de behoefte aan een veilige plek om met elkaar in contact te komen. Vanuit deze wens is de community ‘Ouderenzorg doen we samen’ ontwikkeld. Een plek om met en van elkaar te leren en waar we samen op zoek gaan naar wat er nodig is om de ouderenzorg te verbeteren en te (onder)steunen. Online zijn er blogs en een discussieforum. Ook worden er offline workshops aangeboden met thema’s die de community aandraagt – geaccrediteerd voor het kwaliteitsregister V&V.

Hoe maken we stages interessanter zodat studenten kiezen voor de ouderenzorg?

PGGM&CO en LOC hebben beide de filosofie dat verandering van onderaf moet komen; vanuit de leden van PGGM&CO en de achterban van LOC. LOC hoorde via het netwerk veel geluiden over jongeren die niet voor de ouderenzorg kiezen. PPGM&CO was op dat moment ook bezig met dit thema, hoe maken we stages interessanter zodat studenten kiezen voor de ouderenzorg? Dat is dan ook de eerste uitdaging waar in de Broedplaats (één van de communities van PGGM&CO) aandacht voor is. Op dit ideeënplatform vragen we leden, de zorgmedewerkers die bij de Ledencoörperatie PGGM&CO zijn aangesloten, en andere betrokkenen met oplossingen te komen voor de instroom van nieuwe medewerkers in de zorg. Dat doen we via de (eerste) oproep “Hoe optimaliseren we de begeleiding van stagiaires in de intra- en extramurale ouderenzorg op zo’n manier dat jongeren kiezen voor een baan in deze sector?” Leden kunnen meedenken en stemmen op de beste ideeën. De ‘winnende’ ideeën gaat PGGM uiteindelijk realiseren. Ook LOC zal deze ideeën in haar netwerk uitzetten, met de hoop dat instellingen die adopteren en we zo gezamenlijk bereiken dat meer jongeren voor de ouderenzorg kiezen.

Hoe werkt het?

Als PGGM&CO een uitdaging plaatst in de broedplaats kan iedereen een idee insturen. Van breed, naar concreet en van bestaande showcases naar nieuwe ideeën. Daarna kiest de ledenraad van PGGM&CO maximaal 10 ideeën die zij nomineren voor de stemronde. Is jouw idee genomineerd? Dan helpt PGGM&CO je met de promotie van je idee zodat je zoveel mogelijk stemmen kunt verzamelen. Met de drie ideeën met de meeste stemmen gaan ze samen aan de slag. Heb je zelf geen idee, dan is stemmen op een goed idee van iemand anders dus ook heel waardevol.

Kortom: je bent van harte uitgenodigd een kijkje te nemen op het platform!

We hebben veel meedenkers nodig. Doe mee aan de broedplaats; kijk op https://broedplaats.pggmenco.nl
Wil je meer weten over ‘Ouderenzorg doen we samen’ ga dan naar www.pggmenco.nl/ouderenzorg

De eerste uitdaging

“Hoe optimaliseren we de begeleiding van stagiaires in de intra- en extramurale ouderenzorg op zo’n manier dat jongeren kiezen voor een baan in deze sector? We weten allemaal dat het niet altijd makkelijk is jongeren enthousiast te maken voor een baan in de ouderenzorg. In de praktijk blijkt dat stagiairs te vaak afknappen na hun stageperiode. Meer jongeren die enthousiast in de ouderenzorg gaan werken is het uiteindelijke doel van deze uitdaging.”

Er zijn 31 ideeën ingestuurd, daarvan zijn 4 ideeën genomineerd. Met de beste ideeën gaan we aan de slag. Bekijk de ideeën (en stem!) hier: https://broedplaats.pggmenco.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese