Blog | Een dag in het verpleeg­huis: even stilstaan bij de beweging

Geplaatst op 9 juli 2018

“Ik ervaar echt dat collega’s bezig zijn met het leven van de bewoners, het is hun huis, wij zijn te gast en zij sluiten zoveel mogelijk aan bij het leven zoals iemand dat gewend was. Met alle dillema’s die daarbij horen en natuurlijk met vallen en opstaan, want niet alles lukt! Maar de verandering zet door.

Brommers kieken

…En dan worden wij gevraagd om voor in de tuin te komen zitten want dat is gezelliger, ook de bewoners komen naar buiten en dan komen er 150 brommers voorrijden! Al snel staat er een rij mannen (en een paar vrouwen) voor de ijscokar waar Bolien en Marieke (docent Graafschapscollege) het ijs opscheppen en ook voor de toilet binnen staat een rij, ach ja mannen…. En zo zien zij ook het mooie huis ‘de Lindenhof’ van binnen, zouden zij wellicht nu ook een ander beeld krijgen van het verpleeghuis? Prachtig om te zien hoe mensen van alles genieten, iedereen; 150 brommerrijders, bewoners van de Lindenhof, medewerkers, familieleden, vrijwilligers en de buurtgenoten, de mensen van de overkant zitten allemaal op hun balkon anderen komen ook even kijken. Leuk om te zien dat het gewone leven langs komt en eigenlijk niet alleen langs maar ook even letterlijk stilstaat bij de mensen die wonen in de Lindenhof.

‘Ik ben toch niet zo gek?’

…Ik spreek nog met een familielid die aangeeft dat het zo een fijn huis is, dat hij af en toe merkt dat medewerkers teveel zelf willen organiseren, hij ziet lever een co-creatie. Ik geef aan: het is leren met vallen en opstaan! Ook spreek ik een bewoner die het echt niet snapt dat hij hier woont en niet bij zijn vrouw. ‘Ik ben toch niet zo gek? Wie beslist nu dat ik hier moet wonen en mijn vrouw ergens anders? We horen bij elkaar te zijn’. Natuurlijk denk ik dan ook: is dit Leven zoals u wilt? Dat zijn de moeilijke momenten in dit vak! Die vragen om professionaliteit van de collega’s.  “

Sociaal platform voor Radicale vernieuwing

Dat en meer, schrijft Daphne Mensink, projectleider Radicale vernieuwing bij Sensire in de Achterhoek in een uitgebreidere blog. Die plaatste ze op het Radicale vernieuwingsplatform en is hier helemaal te lezen. Je kunt daar ook een reactie achterlaten.

Iedereen in en om de vernieuwingsbeweging kan op ons vernieuwingsplatform praktijkervaringen met Radicale vernieuwing delen. En zo direct aan anderen in onze landelijke beweging laten weten wat heel goed werkt in het vernieuwen. Of wat juist een uitdaging is. In de overgang van zorg die gaat over regels en protocollen naar zorg die gaat over relaties tussen de mensen om wie het gaat. En wat van hen van waarde is in het leven en hoe je daar in samenspraak vorm aan kunt geven.

Benut makkelijk ons netwerk

Naast blogs en reacties kun je er ook oproepen plaatsen of een gesprek starten. En zo makkelijk een beroep doen op de kennis en kunde van anderen in ons steeds uitgebreidere netwerk.

Profielafbeeldingen digitaal vernieuwingsplatform

​Veel berichten die op dit platform geplaatst worden delen we ook met onze netwerken via onze website, nieuwsbrieven en sociale media. En komt bovendien op de voorpagina terecht van www.loc.nl. Dat is het digitale thuishonk van mensen die ook buiten de verpleegzorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing: waarde-volle zorg en zeggenschap voor iedereen.

Meer over de mogelijkheden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese