Blog: Breng het zachtgekook­te eitje terug aan het verpleeg­huisontbijt

Geplaatst op 2 maart 2018

21 februari kwamen specialisten ouderengeneeskunde en allerlei andere behandelaren samen om te bespreken wat je in de praktijk tegenkomt als je Radicaal wilt vernieuwen. Vlak na de bijeenkomst schreef Wilco Achterberg een blog (Achterberg is hoogleraar Institutionele zorg en Ouderengeneeskunde in het Leiden Universiteit Medisch Centrum (LUMC), en eerste geneeskundige bij zorgorganisatie Topaz – deelnemer Radicale vernieuwing). Daarin beschrijft hij een treffende mogelijkheden voor radicale vernieuwing, maar ook schrijnende dilemma’s die tijdens de bijeenkomst besproken werden.

Menselijke waarden

Een pleidooi voor menselijke waarden en inschattingsvermogen voorop, voorbij (fantoom)regels die nu nog vaak leidend zijn. Zo schrijft Achterberg:

“De gezondheidszorg lijdt in toenemende mate onder druk van regels en afvinklijstjes. Uit studies en enquêtes blijkt dat daar niet alleen veel tijd mee gemoeid is, maar dat het ook de werkvreugde aantast. Ook de verpleeghuiszorg gaat gebukt onder regeldruk. Maar een deel van die druk leggen wij onszelf op.

Veel patiënten in het verpleeghuis hebben een korte levensverwachting. De zorg en behandeling is daarom gericht op het behoud van een goede kwaliteit van leven. We proberen op verschillende manieren aan te sluiten bij iemands wensen en voorkeuren. 

Maar houd je van een zachtgekookt in plaats van een hardgekookt eitje? Dan heb je pech. Volgens de regels mag dat niet vanwege het risico op voedselvergiftiging. Het ophangen van eigen spullen of het meenemen van dingen van thuis is onderworpen aan strenge controle op brandveiligheid. Ben je vanwege dementie met een zogenoemde rechterlijke machtiging opgenomen, dan mag je van de wet geen drie weken met je familie op vakantie.”

Meer weten

Lees de hele blog op de website van het LUMC.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese