Bet­rokken­heid vanuit het ministerie van VWS

Geplaatst op 6 augustus 2018

Het ministerie van VWS steunt de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en denkt actief mee over vraagstukken die de deelnemers tegenkomen. Naast support van de minister en directeur Langdurige Zorg, maakt VWS ook actief deel uit van het kernteam dat aan de basis staat van de coördinatie van de beweging. Zo is Anno Pomp (coördinator strategie langdurige zorg) betrokken vanaf het eerste uur, vanaf het moment dat de beweging in 2016 is gestart. Carola van den Brink heeft ruim een jaar een actieve rol vervuld via het kernteam. Zij draagt deze taak nu over aan Rick Hagelstein. Dat betekent afscheid nemen en een welkomstwoord.

Carola van den Brink: “Stook het vuur op!”

“Naast de vele gesprekken en brainstorms over radicale vernieuwing, gaat het pas echt leven als je er dichtbij bent. Een mars door de straten van Vorden om “buurt te maken”. Met een bouwhelm op door een nieuw verpleeghuis in Lage Zwaluwe waarbij het gedachtegoed van radicale vernieuwing ondersteunend is. Een ochtend beleidsstukken typen in Tilburg, in het “zorgkantoor” van het verpleeghuis. De drukke zorgmomenten ervaren én de missie om de gastvrijheid te bewaken. De kracht van taal zien als het gaat om ruimte geven aan medewerkers, bewoners en naasten. In Noordwijkerhout bijvoorbeeld, waar ik uitspraken heb gehoord die je doen besluiten een traditie of gewoonte nog eens tegen het licht te houden. Veel inspiratie dus, maar af en toe ook ongeduld en op zoek naar houvast. Ik heb met plezier een stuk met jullie meegereisd. Ik blijf bij het onderwerp betrokken door mijn bijdrage aan het Pact voor de Ouderenzorg, maar ik ga ook aan iets nieuws bouwen in de gehandicaptenzorg. Ik wens jullie veel succes bij het vervolg, stook het vuur van de veenbrand op!”

Rick Hagelstein: “Ik draag graag mijn steentje bij!”

“Net als Carola werk ik bij de directie Langdurige Zorg voor het programma Thuis in het Verpleeghuis. Wat mij keer op keer opvalt als ik een dag meeloop in het verpleeghuis is de enorme betrokken- en gedrevenheid van medewerkers. Overal wordt het gesprek over hoe het anders en beter kan volop gevoerd. Zo nemen zorgmedewerkers zelf het initiatief om een leersessie te organiseren over medicatieveiligheid met zorgmedewerkers van andere aanbieders, wordt vanuit het welbevinden van bewoners door sommige zorgaanbieders flink ingezet op vaktherapeutische aanpak (muziek, drama, dans en beweging) of wordt door zorgmedewerkers over de waarde van regels en protocollen in de organisatie gesproken.

Het mooie aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg is dat de beweging vanuit zorgorganisaties zelf is ontstaan. De beweging laat zien dat door relatie tussen bewoner, zorgverlener en naaste weer centraal te stellen het mogelijk is bewoners – met respect voor hun eigen mogelijkheden – een waardig leven te bieden, met zorg die daarbij past. Aan deze beweging wil ik graag mijn steentje bijdragen.”

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese