Actieteam Samen Zeg­genschap: nieuwe vormen van zeg­genschap voor cliënten, naasten en medewer­kers

Geplaatst op 5 augustus 2021

Welke nieuwe vormen van zeggenschap zijn er en hoe kunnen we die door ontwikkelen en toepassen, zodat we komen tot Samen Zeggenschap met cliënten, naasten en zorgprofessionals? Hierover buigt het nieuwe actieteam ‘Samen Zeggenschap’ zich. Het actieteam is ontstaan op initiatief van deelnemer Amstelring.

De mens centraal

Samen Zeggenschap gaat uit van de relatie tussen de cliënt, zijn naasten en de medewerkers. Iedereen heeft invloed op zijn eigen leven en kan of wil daar zelf vorm aan geven. De praktijk laat echter nog steeds vaak in dat de professional het voor het zeggen heeft. Medezeggenschap is georganiseerd in o.a. cliëntenraden, een Ondernemingsraad en de Medezeggenschapsraad en een Adviesraad (VAR/VVAR/PAR). In de praktijk komen we er echter achter dat het juist gaat om het gesprek met elkaar. Bijvoorbeeld op individueel niveau, per woongroep of locatie.

Organisaties die daarmee bezig zijn komen tot andere vormen van medezeggenschap. Er worden bijvoorbeeld structureel huiskamergesprekken en focusgroepen georganiseerd. Binnen Amstelring is er een project gestart dat leidt tot de vorming van een participatieraad in een locatie, waaraan medewerkers, bewoners, familie en mantelzorgers deelnemen.

Voorbij het systeem

Het doel van het actieteam is om met elkaar te kijken welke vernieuwde manieren er nog meer zijn om medezeggenschap te organiseren en elkaar hierin te ondersteunen. Al jaren wordt het maatschappelijk debat gevoerd over praten mét mensen in plaats van óver mensen; voorbij het systeem kijken. We willen dat mensen zelf besluiten kunnen nemen over hun eigen leven. Dat vraagt van ons om hen te betrekken en als uitgangspunt te nemen. Níet het systeem.

Deelnemers

Op dit moment bestaat het actieteam uit de volgende deelnemers: Amstelring, Brentano, De Leyhoeve,Innoforte, Raffy-Lâle-DeLeystroom,Sensire,Topaz,WilgaerdenLeekerweideGroep.

Volgende bijeenkomst

De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 28 september om 11:30 uur. Dan gaan we een uur online met elkaar in gesprek over het thema ‘maatwerk’. Naasten, bewoners en andere betrokkenen van de deelnemende organisaties zijn van harte welkom om aan te schuiven! Interesse voor dit actieteam? Laat dit weten via radicalevernieuwing@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese