Actieon­derzoek ‘On­dersteunen­de Diensten Verpleeg­huiszorg’

Geplaatst op 7 augustus 2018

Catharina Stichting neemt deel aan het actieonderzoek ‘Ondersteunende Diensten Verpleeghuiszorg’. Dit initiatief van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg richt zich op de nieuwe rol van de ondersteunende diensten bij de kanteling van de besturing van de organisatie van een verticale naar een horizontale organisatie. Doelstelling is kennis uitwisselen en een kijkje in elkaars keuken krijgen.

Een vliegtuig bouwen

Vragen zoals: wat is de nieuwe rol en plaats van de ondersteunende diensten, hoe ziet een nieuwe vorm van samenwerking met de zorgteams eruit, wat doen we centraal en wat decentraal passeren de revue. De waarden vertrouwen, verbinding en vakmanschap horen niet alleen bij de zorgteams, maar zeker ook bij de ondersteunende diensten. En hoe doen we dat dan? “Building an airplane while flying?” zoals Jaap Peters dat noemt.

Samen werken aan vooruitgang

Aan de hand van thema’s bespreken de deelnemers de vraagstukken waar zij tegenaan lopen, mogelijke oplossingen, ideeën en ervaringen. Als deelnemer doe je voor iedere bijeenkomst een huiswerkopdracht met collega’s vanuit de ondersteunende diensten. Door actief met de onderwerpen bezig te zijn en dit te delen met collega’s werken we aan vooruitgang.

Inspiratie en motivatie om verder te gaan

Wij vinden het inspirerend om met elkaar te onderzoeken welke richting we uit gaan. Het is prettig kennis te delen, meerdere invalshoeken voor vraagstukken te zien/horen en het helpt te weten dat wij niet de enige organisatie zijn die tegen deze vraagstukken oploopt. Bij de huiswerkopdrachten betrekken wij niet alleen collega’s van de ondersteunende diensten, maar ook uit het primaire proces om aan te kunnen sluiten bij de verwachting die zorgteams van ons hebben. Het bezoek aan Amstelring heeft ons geïnspireerd door te kunnen zien hoe hun ondersteunende diensten zijn ondergebracht in een servicebureau. Thema’s als het herontwerpen van processen, ontschotten, samen organiseren en de bedoeling centraal, hebben weer genoeg denkstof opgeroepen en motivatie om in onze eigen organisatie verder te gaan met het proces wat we zijn begonnen.

Volgende keer bezoeken we Kalorama. Wij hebben er nu al zin in!

Geschreven door: Sandra Schaar, bestuurssecretaresse Catharina Stichting, s.schaar@catharinastichting.nl

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese